Srpski književni glasnik

450 СРПСКИ Књижевни ГлАСНИК.

који је ишао у Млетке по штампарију, и да ли је овај Теодор онај који је радио и у Горажду, или су ово други јеромонаси, не може се ништа рећи.

У Нар. Библиотеци има од овог Певалтира један примерак готово потпун, и од другог одломци.

Друга књига која је изашла из ове штампарије јесте Требник (Молитвеник), по наредби истог игумана Данила трудом ђакона Дамјана и Милана пз Обне, у Црном Загорју на Сави, 1545 године. Има 45 табака, и није ништа друго до прештампан гораждански Требник са неким додацима.

Ове књиге нема у Народној Библиотеци.

Слова ове штампарије по дебљини више личе на млетачка него на горажданска, али су мало ружнија од млетачких. Такође по техничкој страни израде ова издања уступају млетачким, и стоје на истој висини као и горажланска. Дванаест година доцније јавља се у Милешеви за време истог игумана Данила нова штампарија, из које је изишло 4. новембра 1557 ново издање ШИсалтира са синаксаром, часловцем, и неким канонима.

Слова су у овој књази са свим различна од слова у другим двема књигама милешевским. Она су резана по угледу на слова Црнојевићеве штампарије; али немају ни оне правилности ни оштрине у цртама. Нарочито су шарени иницијали невешто копирани, те и ако су обликом исти, лепотом су много нижи од Ђурђевих.

Од ове књиге има у Нар. Библиотеци само два листа, један из средине, и последњи лист, са поговором, у коме се не велп ко се трудио о овој књизи.

УШ. БЕОГРАД: У Београду је подигао штампарију кнез Радиша Дмитровић, али га затече гмрт пре него што је почет у њој рад. У поговору јеванђеља које је из те штампарије