Srpski književni glasnik

Б Е Л Е Шш К Е. 473

Светозар Марковић у бугарском ареводу. — Као 27 евеска „научних издања“, познати бугарски писац Ђорђе Бакалов издао је свој превод Науке и Релшије од Светозара Марковића |Научни изданидч. Јо 27. Свђтозарљђ Марковичт: Наука и Релилин Прђвелљ отљ срђбекид оригпналЂ Г. Б. Варна. Изданпе на Георги Бакаловљ. 1903. 2, стр. 96. Цена 65 стотинкиј]. Ово је први део из познате књиге Светозареве „Реални правац у науци и жиBOTy,“ Преводилац, у једној белешци на крају књиге, истиче основну ману овога дела: тесно и искључиво гледиште метафизичкога материјализма који је био у моди крајем шездесетих и почетком седамдесетих година. За преводпоце оно је један жив докуменат колика је разлпка између старог природњачко-научног материјализма и модерног, дпалектичног материјализма. Превол је савесан и тачан.

— Одштампавања. — Из „Српског Књижевног Гласника“ засебно је оштампан интересантан чланак Др. Станоја Станојевића „Српско пме у запалним крајевима“ (Београд, 1909. 8", стр. 11.]. 'ако оштампана. је из „Летописа Матице Српске“ исцрпина п стручна сту дија ВН Кораољова:, „Никола Васиљевић Гогољ (1809. +т 1852. — 1902.) [Нови Сад. 19092. Велика 8", стр. 050 Из последње свеске „Летописа Матице Српске“ оштампана је књижица: „Тодора Метохита посланица о дипломатском путу у Србији поводом женидбе краља Милутина са Симонидом године 1998.“ С грчкога превео М. Апостоловић. [Нови Сал. 1902. Велика 8". Стр. 34.)

Толетојево „Васкрсење“ на француској позорници. Силни роман Толетојев „Васкреење“, који је потресао толике савести, емотиван и племенитошћу свега моралног и социјалног идеала, и генијем великога писца, који је ту понова нашао своју стару величину из Рата и Мира и Ане Карењиме, даван је у почетку новембра у Паризу. У преради Х. Батаја, који је онај једри и животом богати роман збио у шест чинова, играо се у Одеону, једном од првих позоришта париских. Комад је имао великог IN заслуженог успеха,

Пол ВБерлен у Немаца. — Нећемо да испитујемо да ли је развијеност превођења на пољу лепе књоижевноста