Srpski književni glasnik

JI odr: Aa BA pan. 521.

јер је у доста ненасељеном крају, а прилично удаљена од насељеног средишта вароши,

Мали пијац, носп. сама пме пијаце, а у ствари је проширено раскршће за четпри улице које се ту стичу.

Прилично простора пмамо M око Народног По30ришта, али је тај простор неупотребљив; ту се у врло неправилном реду сустичу седам улпца, од којих су пет врло жове, услед чега је цео простор закрчен. У опште је била велика грешка. Ha оваком простору подизати споменике, па п само Народно Позориште. Ту су пролази за трамваје, станице за кола, пут за централну пијацу, п сваки који би хтео да ужпва леп изглед или да гледа у монументе или на грађевине, мора више да пази ла га кола не прегазе. У оваком вашару не треба у опште подизатп никакве зграде или споменике које треба гледалац у миру п безопасно да посматра.

Напослетку ваља једном изаћи на среду пи подићи протест протпву евих тих пијаца. широких улица у којима коњи имају првенство, а за пешаке остају узани и вратоломни тротоарчићи, чија је ширина једва толика да се двојица могу мимоићи. Шта вреде за саобраћај ове широке и растегнуте пијаце, кад свуда H на ове стране крстаре кола и таљиге, а пешак мора само да се осврће да га која не дохвате. Ми смо из овог узрока одсудно противни свима отвореним местима и пијацама које не. служе за саобраћај већине, а то су, у десет пута већој мери од других, сами пешаци, Шта више, данашње наше пијаце више су на сметњи саобраћају. и у колико су шире: у толико су за саобраћај већине неугодније. Све ове пијаце и отворена места на којима господаре коњи упрегнути у кола или таљиге, треба да се претворе у паркове или у тако зпана већа острва за. спасавање (Пе de sauvetage), где Обп се публика · могла да спасе од колеке трке и да се одмори.

Као што се вили, Београд п у погледу централних пијаца стоји у пстоме положају као и у погледу главних саобраћајних артерија, т. ј. он их нема, или ако их има, оне