Srpski književni glasnik

524 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

еплачинама и измецима. осуђеничког затвора. поред реке. Одеш у парк, ни тамо није боље. За неколико минута обишао си све, време је досадно, п у вече хитајући кући смишљаш успут, где да се бега пи проведе лето.

То вам је највернија слика нашег првог и најлепшег теферича, нашег Топчилера. Нигде праве шуме нити. правога, пространога парка.

Србија је до скора била најбогатија шумама у свој Европи, и сада пма доста шуме, али у околини ђеограда на неколико десетина километара нема нигде веће шуме, где бп се публика могла да освежи у време велике припеке. Клима Београда не може се ни у колико назвати здравом, нарочито су летње врућине несносне. За децу је још горе, јер она једино лети могу да излазе, а кад и тада немају где, онда није ни чудо што код нас деца више по собама расту. Од тих собних биљака мало која остаје у животу, кад се доцније изнесена београлски ветар и зиму.

Колико износп новчана штета услед овог свакогодишњег бегања пз престонице, врло је тешко одредити, али свакојако било би занимљиво прорачунати бар приближну пифру. Узевиш у рачун велики број само оних који на страну плу, да, са више или мање уображеном бољком, проведу неколико недеља, нама се чини да њихов издатак износи најмање један до један пи по милијун динара, ако ли не и много више. Но то није све: многи поред тога чине и своје велике куповине за целу голину, на штету наше трговине, а често п наше царине. Кад би се све узело у рачун, годишња штета за престоницу износи у најмању руку неколико милијуна динара.

У друге лепе п срећне вароши, за време лета долази мноштво странаца, доносећи новац, живост п веселост њиховим становницима, а из њих иду само они којп су запета болесни. Дрезда, Минхен, Лајпциг, Цирих, Женева и многе друге пријатне вароши препуне су странаца, за њих лето није периода несноених жега, но „лепа сезона“ која све оживи и све покрене унапред.