Srpski književni glasnik

CEoBA ПАРОДА по Хришћанство.

смехом, они нису заслужили да их зовемо слабим пи мекушним, као што се то обичио чини. Баш на против, генерације које су могле да издрже беде п невоље, у којима су живели људи за време Сеобе Парода, биле су и чвршће и сгажније п енергпчније но многе друге генерације. Живот пи рад тих генерација има толико трагичности п толико поезије, да га је немогуће у историји описати; живот п рад тих генерација може се само у песми опевати.

Оно гвоздено доба, доба ужасне пи непрекидне материјалне борбе, доба пајвеће несталности, несигурности и ужаса, морало је створити гвоздене генерације, генерације чији су живци отупели у ужасу и невољама и изгубили способност за нежније п финије осећаје. Гултура и цивилизација су пропадали, наступало је ново доба, сурово и некултурно, необуздано п дивље. П оне генерације, који су биле носиоци свих одлика тог новог доба Hmm које су живеле у том новом добу, изгубиле су биле све оно, што је могло правити живот пријатним, изгубиле су све оно, што им је могла дати култура п цивилизација, изгубиле су п личну и имовинску сигурност, изгубиле су све.

Тај губитак свега, несигурност, борба и пропаст са свима невољама, неједнако су утицали на ондашње љуле, те су разни били и резултати, које су оне прилике изводиле у друштву људском. Било је људи, који су у оној борби п у оном несигурном времену очврели и очеличили тако, да су мушки п јуначки подносили све беде пи невоље и поносно пркосили оном страшном времену, које је претило да ће сатрти и уништити све оне људе, који су интелектуално надмашали дивље , бесвесне животиње. Ти су људи улазили у борбу против целе оне силне бујице, која је уништавала културу пи цивилизацију и борили се против ње са трагичним иројством, које изазива дивљење и поштовање. Ови су они, које малаксали, које попадали у тој борби, али је у првом реду њихова заслуга, што је сачувано и

84%