Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 55

Списи PO, JJ. Јуришића. — Поводом једнога. на·учнога. сукоба са Г, От. Лујом Адамовићем, професором Велике Школе, Г. Живојин. Ј. Јуришић, штампао је две књижице. Једна, оштампана 13 „Просветнога Гласника“ носи наслов: „Ботаника за више разреде средњих школа и реферат о њој“ |Београл, 1909. 8", стр. 12]; друга је: „Једна одлука Просветног Савета“ |Београл, 1901, 5", стр. 23]. — Такође из „Просветног Гласника“, Г. Јуришић је оштампао своју расправу: „Племе у јестаственици“

[Београд, 1902. 8", стр. 15].

Реортанизација. рударскога одељења. — Г. Dr. CBeToлик Радовановић, професор Велике Школе, оштампао је из „Финанспјеког Прегледа“ свој чланак: „О реорганизацији рударског одељења п потреби да се измени његова адмпнистрација“ |Београд. 5", стр. 21]. Г. Раловановић ) овај мах врши дужност начелника. рударског одељења Министарства. Народне Привреде, и у овом чланку изложио је своје мисли о реформама које у његовоме ресору треба предузети.

Јевтино издање пароднижх ивсама.“ — Љу лимпештанске „Српске Новине“ 'намерне су да у недељним свешчицама издалу народне песме из Вукове. Петрановићеве п других збирки. Једна свеска, штампана на лепој хартији, стајала би 40 потура, и излазила сваке недеље. У ређивало би се према предмету певања у оделите књиге. До сада су оваква издања. приређивале разне спекулативне књижаре. Било би добро да оваква издања, која у десетинама хиљада примерака иду у народ, узме у евоје руке Српска Књижевна Задруга. То је један од најбољих и најкорисенијих 'послова који би она могла вршити.

Мајски сабор 1902 године. — Овогодишњи црквенонародни сабор, који је држап у мају месецу у Сремским Карловцима, нашео је евога добро обавештеног петорика у урелпику новосадске „Заставе“ Г. Јаши 'Томићу. То су документовани чланци којп су излазили прво у „Фдастави“, а сада се оштампавају у засебну књигу. |Нови Сал, 1909. стр. 163, цена 40 потурај.

Стари. Беотрад. — Г.. Милан Ђ. Милићевић оштаниао је ХХП књиге Годишњице „Цртице за ранију слике српске