Srpski književni glasnik

ТРИ ПРИЧЕ РАДОЈА М. ДОМАНОВИЋА.

„Краљевић Марко по други пут међу Србима; Длига; Вођа.“ Од Радоја М. Домановића. Издање књижаре Вел. Баложића, 1901. Цена: 0.50 дин.

(3.)

„lama. стоји и по јачини сатире и по уметничкој вредности више од „Краљевића Марка.“ По јачини сатире, по нечем снажном, нечем широком и дубоком у сатиричном исмевању, она надмаша и „Вођу“, који је врло јак, и кога ја ради других особина мећем изнад ње. У „Данги“ се сложио и врло крупан и озбиљан предмет — подлост читавог јелног народа — и подесна обрада, да причу начине једном од врло јаких сатира те врсте и тога обима по у ширем кругу књижевности. Читајући је, човек има једном или двапут оно осећање да чита ствар која иззази из круга обично добрих и занимљивих ствари.

„Данга“ је алегорична сатира на један политички необично подал и искварен народ (тачније: на необично подле и искварене грађане једне престонице). Садржина је њена, у две речи, ова. Писац је у „чудном и страшном“ сну видео једну многољудну варош, чијим је грађанима њихов "врховни кмет преко својих пандура наредио да се еви без разлике даду жигосатп (реч..данга“ значи: жиг). Грађани су и без тога били верни и послушни своме кмету; али је кмет хтео да његов народ и с поља носи обележје својих грађанских врлина. У причи се описује, поред понеког земаљског обичаја — као, на пример, да пандури јашу с бичем у руци угледне грађане, и да се бити тако јахан сматра као почаст у тој земљи — описује се одушевљење с којим је становништво поздравило кметову наредбу, зборови на којима су се грађани узајамно и родољубиво бадрили на тај витешки подвиг, честити људи којп су се том приликом истакли, жигосање пред судни-