Srpski književni glasnik

ИЗ НАРОДНОГ ЖИВОТА У ПИРОТСКОМ ОКРУГУ.

ПЕЧАЛОВИНА.

Пиротеки округ је веома каменит, а нарочито срез белопаланачки. Кад се из Ниша прође Бања и наиђе на Сићево, одмах се оку указује романтична, али каменита Сипћевачка клисура; даље све до Пирота иде се кроз огромне камените стене. Родне земље је само мало поред река, а највише поред Нишаве; отуда је земља у овим крајевима веома скупа. Једно парче родне земље поред Нишаве или Коритничке реке, од два хектара — које би се у родном ваљевском или мачванском крају купило за 600 дин. — овде стаје 1500 дин. Оно мало земље, што се у овом каменитом кршу налази, није довољно да исхрани становнике ових крајева, те је еваки принуђен одати се jom из малена изучавању заната.

Нема ни једног сељака који не зна бар по два заната. Обично се одају грнчарском. црепареком (ћерамиџиском). Зидареком, дунђерском и длакареком (конетруџи ском) занату.

Деца од десет тодина дају се у најам „мајсторима“ да изуче занате. Деца која се уче занатима зову се „чирапи“ (шегрти). Мајстори су старији људи, који су „ниепекли“ занат п који су се више година бавили у печаловини. Чим ослави пролеће већ се у селу распитује ко ће у којпџ крај у печалбу.

Мокрањци“ иду по највише у смедеревски округ, а нема ни једног Мокрањца, који није обишао целу Србију а многи су били пи у Влашкој.

г Мокра је село у белопаланачком. ерезу пиротскога округа, одмах. до Беле Паланке.