Srpski književni glasnik

Из НАРОДНОГ ЖИВОТА у ПиРОТСКОМ ОКРУГУ. oi

______-____-___

А младо се лактом навалило,

Па орати убавој девојћи:

„Ој Бога тип убава левојћо,

ЈЕ ли мислиш да те други грли;

'Е ли мислиш други да те љуби:

ЈЕ ли мислиш мен“ да будеш љуба“

Те ме тако убаво надгледаш 2

Проговара убава девојћа:;

Ја те гледам да те млада љубим.

Гајде свирају, неколико се игара одигра, поздрав

љају се и крећу на пут. Рођаци се пријатељима испраћају их до на крај села.

У печаловини „чираци“ зараде по 60—150 дин. калфе100—200. дин. а мајстори по 200—500 па пи до 1000 дин. — како која година избаци рада.

Сва зарада у печаловини шаље се кућном старешини, Од ове зараде у ирвом реду се илаћа државни порез. У печаловини се веома печали (штеди), те је сав расход за храну и пут сасвим мали и незнатан. Распадање задруга као да умањава одлазак у печаловину, а тиме етвара још већу спротињу. Док су задруге биле у свом јеку, из једне куће ишло је по 8—10 чланова у печаловину, а зарада је износпла око 1200—1500 дин. годишње, па се, из године у годину, и повећавала. Но делење п распарчавање задруга умањило је одлазак, а тиме п зараду појединим породицама. У последње време и војне власти, својим невременим позивима, веома сметају овој поштеној заради тамошњег становништва.

Повратак из печаловине обично. је око светог Арханђела. Као што су печаловци:с радошћу. пепраћени, још се с већом радошћу дочекују. Деца се радују да виде родитеље своје; родитељи децу; „стопанице“ свога друга (п уз то да добију по коју „крпу“) а „девојчетија“ своје„оратиџије“, а већ „манистре“, „ласкавке“ и „кутиче“ извесно ће добити.

ЉуБ. В. ЈАНКОВИЋ.