Srpski književni glasnik

ПозоРИШНИ ПРЕГЛЕД. 59

заран, великодушан и милоердан, побожан, све у псти мах, он је узима. Ви замишљате усхићење с којим се болесница. баца на ову последњу наду у живот. Али Как узевши Симону да јој учини крај живота блажим. неосетнијим, мпрнијим, напротив учини да она због њега умире раније и са више бола.

Симона. има. сестру, од другога оца, једру животом и здрављем, Марту, која воли Жака, и не слутећи његове бизарне намере, држи да он долази код њих због ње: јер како је друкчије могла тумачити посете Жакове, кад је она била здрава, млада и лепа, док је Симона умирала. Међутим, Жак сав заузет својим великодушним планом и држећи Марту за једну сасвим баналну жену, ништа није приметио.

Поеле неколико дана овога срећног по сепокојног номиналног брака, Марта, из љубоморе, због својих двадесет година и ватрене крги, брутално открива Симони своју љубав према Жаку и још је севпрепо оптужи, веселу самртницу, да јој је украла мужа, пошто. јој је целога живота крала сва задовољства п еве радости. Симона на то, клонула од ужаса, крикне за Жаком. Овај долази, однесе је на рукама, и врати се да отера Мартгу. У једној јакој сцени, пуној неуздржане страсти, Марта моли Жака да пристане на последњи састанак, пре но што она напусти кућу, као што он то тражи. У узбуђеном Жаку пробуди се успавани дон Жуан, он пристане, и да своју руку њеним жедним уснама. Симона то види и пада мртва. —

Ма како слабо да сам то овде показао, Леметрова драма је врло интересантна, и врло човечна. А да се види колико је дискреције и деликатности требало унети па да овај компромис љубави и смрти не вређа, да ни јелно ни лруго ништа не изгуби, да љубавни пољупци не 'профанишу мртвачке усне, „за то би требало познавати „разговоре и детаље, оне фине моралне опсервације којима је ова драма тако богата и због којих она много више но која друга, губи у грубом и бледом препричавању .