Srpski književni glasnik

~ Б'Е ЛЕ Ши к Е:

српским просветним радницима, својом релативном опширношћу добро дошли.

Покрет св. 2., изашао је у Н. Саду 1902. г. Из давачи се правдају што је протекло толико времена (скоро 3 године) између 1. и 2. св., л обећавају даће се „Покрет“ од сал чешће јављати. У овој евесца штампана су два прелавања: једно проф. Тих. Остојића, у коме доказује да Нови Сад пма погодаба да остане средиште тамошњег Српства, или српска Атпна, бар Атина карловачке MIгрополије: и друго проф. Петра Марковића, у коме излаже узроке непрекидном повећању досељавања странаца у српске крајеве с оне стране Саве и Дунава. У оба ова чланка. прекоравају се тамошње политичке сгранке што су покатшто заборављале, у својој сптној борби, на битне интересе српске. Истина, то је речено у благој форми, п не може се никако ни упоредити с овом страховитом реакцпопарном струјом у нае, која је прокламовала NOначно уништење партија и тиме пепољила пи сувише јасно своје прохтеве за непарламентарним, или боље рећи неуставним, животом.

Muslomanskoj mladeži — 3o0Be će збирчица песама Османа А. Ђикића. У књизи је шест песама (Мозитва — Дервиш — Хазрени Ибрахим — Хазретп Ис Хазретп. Мухамед — Хазретп Омер). Трећа, четврта и шеста песма састоје се из по две песме; пета пз пет песама. Г. Ђикић је п раније штампао своје песме не само по часописима, него и у засебној збирци, с песмама друге двојице Срба Мухамеданаца ( „Побрагиметво“ пјесме Омер-бега Сулејман Пашића — Скопљака, Османа А. 'Ђиkuha и С. А. Карабеговића). И ако 'Ђикићеве песме по лепоти пзостају иза песама рано преминулог Авде Хасана Карабеговића, ппак заслужују читалачку пажњу, не само због тога што Г. Ђикић спада у онај још мали број мухамеданске омладине која српски пева, него што у његовим песмама има често и лепих стихова п добрих замисли.

Што је добро 7 Српским народним пословицама петумачио Д-р Данило Трбојевић. Су. Карловци 1902. Отр. 206 У овој књизи има Х одељака. У [ је увол, а у П одељку писац је покушао да изложи разлику“ између онога што је угодно (служи. заловољству), корисно и добро, по успео