Srpski književni glasnik

ни тица не би смела да прелети преко ње. Алп амерички адмирал Дјуи (Гемеу) познаје Шпањолце. Он пред гору улази у пристаниште, пролази поред успаваних тврђава и напада на укотвену и изненађену шпанску флоту у :'амоме пристаништу. Маниља пада а са њоме и Филипини.

Шшпанска. је војска тада у сну изгубила једну краљевину !

У овом свом лукавом пи одважном предузећу био је Дјуп толико обазрив према Шпањолцима, да је одмах после пролаза кроз тврђаве дао испалити један топ, да разбуди војнике, у тврђави и да им се на тај начин у брк насмеје!

До данас нисам разумевао Наполеонов обичај да кратко руча и кратко спава и сматрао сам га као бесмислицу. Познато је да су Наполеонови m rama ручкови трајали једва четврт часа а спавање једва четири или пет часова. Сада сам пак увидео п уверио се да прави, активни војник, спава само на једно око.

Изглед са тврђаве на море божанствен је. Из далека према југу простире се Кабо де Палое, пружајући своје стене дубоко у море, Аликанте леже под нашим ногама и цела се варош види у птичијој перспективи, заједно са својим пристаништем и лађама. Сем мора које се лагано њиха и трепери, цела варош изгледа као изумрла, ни један се гласак не чује. Тешка опсадна батерија, управљена на невидљиве енглеске лађе које треба да дођу п заузму Балеарска острва, лежи мирно иза пустих палисада градских, покривена црним покривачем од воштаног платна, као правим мртвачким покровом. Тебџије и цела градска посада леже овде онде по земљи, без одела и без оружја, као мртви на бојишту које су непријатељи“ опљачкали и свукли до кошуље...

(Свршиће се.) | O. ŠoPnn,

! И спавање руске флоте при јапанском мучком нападу на флоту у Порт-Артуру личи на ову шпанску катастрофу код Маниље. Руси су тиме, изгу бивши неколико лађа, пре огласа рата, изгубили превласт на мору.