Srpski književni glasnik

PocnobA Бовари. 217

С —

Шарл пристаде. Али га у часу растанка издаде одважност. И тако између њих настаде прекид коначан, потпун.

Што су његове радости више нестајале, он се све више ограничавао на љубав према своме детету. Оно га је међутим бацало у бригу, јер је покадшто кашљало и на образима добијало црвене печате.

Преко пута њега ширила се, напредна и весела, породица апотекарова, чијем је задовољству све на свету доприносило. Наполеон је помагао оцу у лабораторији, Аталија му је везла нову капу, Ирма је секла хартије за покривање слатка, а Франклин је изговарао на изуст Питагорину таблицу множења. Хоме је био најерећнији отац, најзадовољнији човек.

Алп не! једна потајна тежња морила та је: Хоме је желео орден. Заслуга је имао довољно:

1, Што је за време колере показао безгранично пожртвовање; >, што је издао, и то о своме трошку, разна дела од опште користи, као што су... (и он је подсећао на своју расправу : О јабуковачи, о њеној производњи и њеном дејству; затим на посматрања о лисној ваши, послата Академији; на своју статистику, па чак и на своју апотекарску тезу); и не рачунајући што је члан разних учених друштава (био је члан само једнога).

— Најзад, узвикну он, обрнувши се на пети, ако ни за шта друго а оно зато што сам се показао при толиким пожарима !

Тада Хоме поче нагињати Власти. Он учини потајно Г. начелнику велике услуге приликом избора. Напослетку се продаде, изгуби образ. Шта више, упути владаоцу једну молбу, у којој га је преклињао да му призна заслуге; назва га наш добри краљ, и упореди га с Хенриком ТУ.

И евако јутро грабио је апотекар новине, не би ли наишао на своје одликовање; али њега не беше. Напослетку, не могући више издржати, он начини у својој башти једну леју у облику почасне легије, с језичком траве на горњем крају, да представља траку. Он се

12