Srpski književni glasnik

856 СРпски Књижевни ГлАСнИк.

али опет неодређених боја. Хоризонт који предваја море и небо није више приметан, врела пара издиже се из плавог мора и пење се лагано у висину ; само у близини видите воду, све је остало разливено у бескрајну пучину која саставља небо и земљу. Лађе које из далека долазе изгледају као фантоми који лећу по ваздуху, и ви са страхом ишчекујете шта ће са њима бити ако вам падну пред ноге.

На југу се све претвара у боју, а боје прелазе лагано и неприметно у опсену; у привидној мирноћи и мртвилу све ври и све се у боји мења, докле га на послетку не покрије мрак после ишчезлога сунца.

(О. ДогРић.

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

НЕМАЧКА СОЦИЈАЛНА ДЕМОКРАТИЈА,!

Едгар Мило, раније лични секретар француског социјалистичког посланика Жореса, данас професор политичке економије у Женевеком Универзитету, социјалиста, дао нам је једну сасвим непристрасно написану књигу о немачком социјализму. Сам тај факт — једна критички, и са похвалама и са замеркама, израђена студија о социјалистичкој странци, од једнога активног социјалисте — био би довољан да скрене пажњу. Поред тога, та књига. има још нешто чиме се разликује од сличних дела те врсте, то је начин како је састављена. Писац њен, који је имао намеру да изложи „еволуцију мисли и акције“ немачке социјалне демократије, могао је мирно 0стати у својој соби за рад, извући сву потребну грађу из простране литературе која већ постоји о томе питању, за тим прелистати извештаје са зборова, новине, часописе и брошуре које сваког дана ничу на све стране.

! La детосгаце зостаћзбе аПетапбде, раг Едгага Мићапца, Paris 1903, e. 591.