Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

O српском имену у Старој Србији и Маћедонији. Написао проф. Вас. Ђерић. Београд, Државна Штампарија, 1904. Стр. 46 у 8; цена 1 динар. (Трошком пишчевим).

При расправљању питања о пространству и о границама. српског п бугарског живља на Балканском Полуострву постоји једна врло велика незгода у томе што је оно досад стално имало задатак да правда политичке тежње Србије и Бугарске и да размакне границе праву заштите над саплеменицима Срба и Бугара у Отоманској Царевини. Радови на том пољу за дуго време били су без довољног научног карактера, имајући, у даљем реду, за задатак да потпомажу политичке аспирације. И при том нарочито је зло пролазила Историја, којој су шовинисте прибегавале да утврде историјеко право:на што већи простор не само Отоманске Царевине него и земаља што их већ имају ове две словенске државе. Због тога ни с једним од аргумената није чињено толико злоупотреба као с овим: с Историјом и историјским правом на спорне крајеве.

То се пак могло чинити зато што су они крајеви били неиспитани како у погледу језика, обичаје и традиција, тако и у погледу праве им историјеке прошлости. И тога ће бити све док снажна испитивања у оба правца не припреме терен за правилно решење спорног питања са научног гледишта. Па и историјском праву поклониће се пажња тек кад се упозна права прошлост српског и бугарског народа, и то не само из доба опстанка самосталности њихових држава него и из доба заједничког им робовања Турцима, када су једнолике погодбе за народни опстанак и знатни догађаји много утрцали на ублажавање разлике која је раније постојала, на ширење