Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПрРИКАЗИ. 875

једног и другог елемента, на ништење и количину измене у локалној и историјској традицији појединих крајева. У исто време ово историјско испитивање помоћи ће друга научна испитивања зарад решења спорнога питања, допринеће да се објасни како компактност једног и другог народа у једним крајевима, тако и мешавине у другим, многе језичне појаве, стварање, каквоћу п изглед неутралног појаса језичног, истоветност у обичајима појединих крајева, који се разликују у погледу језика, итд.

Само, да Историја у овом питању добије правог удела, историјско испитивање треба да је што објективније и што више критично. А да би тога било, вредност ресултата у првом реду зависиће од градива, које ће испитивач употребити за потврду своје поставке. И то је оно на што се мало пазило. Најбољи доказ за то јесу аргументи шовиниста на обема странама.

Као историјски податак употребљаван је сваки, који је само ишао у прилог поставци. Међутим има разлике између података и података. Њихова“ права вредност за историју зависи од тога шта је изазвало њихов постанак, какав им је био смер, ко им је творац, и колико је овај познавао питање, чијем решењу они служе као грађа. Ну то се често није знало, или још чешће није хтело да зна; пренебрегавала се истина, за истину узимала измишљотина. И то се, мора се признати, много више чинило од стране Бугара него Срба. У колико је пак прошлост оних крајева била мање позната, у толико се више измишљало, у толико су се слободнији закључци изводили, и под видом науке изношене су политичке аспирације, које са данашњег политичког гледишта једне или друге државе могу бити оправдане, али зато не морају бити и тачне са гледишта научног.

Стога да се питање о пространству српског народа ранијих векова доведе на праву меру, Г. Ђерић је написао горњу расправу, обимом малу, али озбиљну, темељну и натучену подацима првога реда за оцену питања