Srpski književni glasnik

да А инв

878 СРпски Књижевни Гласник.

провидура у Задру, кад се за Павлова пута у Млетке не могаху састајати, због некакве старе Павлове тетке Занзе. Павла у Млецима суд Тројице осуди на смрт, сумњајући на њега да је био присталица Бајамонта Тијепола, и задави га конопцем, те младим љубавницима остаде широко поље. Приповетке Г. Цара су мале, пригодне приче, писане без претенсија, с диалогом нешто произвољним и нетачним, али се дају ипак читати.

Лука. Грђић-Бјелокосић, Моје цртице. Мала Библиотека, св. 75. Мостар, 1904. — У књизи је шест цртица: „Вјештица“, „У љесковини“, „Освета“, „Из мухасере“, „Милоерђе“ и „Роб“. Неколико малих сличица из Босне, писаних чистим народним језиком, локалне, свеже, непретенциозне, писане доста невешто, и под осетним утицајем Љубишиних приповедака; које ако ништа не додају гласу једноме писцу књиге „Из Народа и о Народу“ и скупљачу „Стотину шаљивих прича из српског народног језика у Херцег-Босни“, оне му ништа и не одузимају.

СТРАНА КЊИЖЕВНОСТ.

Модерна немачка лирика. — Ових дана изишла. је у познатој Рекламовој Библиотеци „Антологија модерне немачке лирике“ е литерарно историским уводом од Ханса Бенцмана. У овој књизи од 592 стране налазе се песме од 165 песника. Као „модерну“ ематра Бенцман ону лирику која се појавила осамдесетих година, те је последњег деценија прошлог века стекла уважење. Она према томе има две генерације: старију, у коју спадају Конради, Блајбтрај, Арент, Хенкел, и др.; и млађу, у којој су Демел, Бусе, Фалке, Бирбаум, итд. Сем њих, у ову антологију примљени су п најмлађи таленти као п песници прелаза као што су Грајф, Авенаријус, фон Саар, и др. О сваком песнику забележени су на крају књиге, у засебном прегледу, биографски и библиографски подаци.

У своме уводу, говорећи о развитку модерне немачке лирике, Бенцман обележава Хајнриха п Јулија Харта као песнике који су први устали за еманципацију немачког песништва од сентименталних фраза и болесног песимизма у којима се оно тада давило. Поезија оба Харта као и њихових доцнијих другова, Конрадиа, Блајотраја, Арента, Холца, Макаја и Хенкела, разликовала се