Srpski književni glasnik

5 E ЛЕИКЕ.

СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ.

Песме Милутина Јовановића, 1899—1903. — Наш сарадник Г. М. Јовановић недавно је издао збирку својих песама. Његове песме одликују се добром техником; његови су стихови хармонични, мелодииш и глатки, е пуно боја и лепих меких поетских речи; у њима нема јаких емоција, али су нежне емоције — иежна љубав, сетне успомене — врло пријатне и пријатно казане. Г. Јовановић иде у ону нама врло спмпатичну групу песника која се назива роебае штшлотев. Песници којп е правом улазе у ту групу увек су више роебсае него штпогев; п тако је и са Г. Јовановићем, о коме ми задржавамо право проговорити и опширније.

Црни Ђорђе у слици и причи. Историјска читанчица за школе и народ. Приредио Драгослав Д. Петковић, учитељ. (Издање Алексе НП. Пантића, књижара из Кучева, накладника слике „Лоза Обреновића“) Београд, Штампарија С. Хоровица, 1904, стр. 75 у 8", цена 0,70 дин. Књижица је састављена из кратких слика, израђених на основу дела Константина и проте Матеје Ненадовића, и М. Ђ. Милићевића, а написана је доста лако и површно. Обрада употребљеног материјала могла је бити још много боља ; бомбасти предговор мотао је потпуно изостати, а цена, сразмерно величини књиге, велика. је.

Постанак Првостепеног Суда вароши Београда. Пише А. С. Јовановић. Београд. Народна Штампарија Бојовића и Мићића, 1904, стр. 29 у 8", цена — Овај чланак из Историје судства у Србији штампан је прво у подлиску „Вечерњих Новости“. Он је, у првом реду, интересан за људе који имају да прате развитак те правне струке у Србији, али има места и од општег интереса. Нарочито је интересан спор из године 1841 између ондашњег Државног Савета и Министарства Правде (Попечитељетва Правосудија) о квалификацијама и пореклу лица, која ће у Србији делити правду. При решавању чиновничког пи-