Srpski književni glasnik

„у

~

NL IO. O VU a ae a i ” aaa = к о И :

СТАРИ МЕХАНИиИИ ЈА. 1051

чиме би могао умлатити непослушнога сина Пође и према вратима и прихвати за штекавицу, али се брже окрену и одекочи опет.

— Зар и ти, ПШЉћепане, да јој пређеш праг“ — запита. — Јок, нипошто док је главе на теби!. Оставио те син, жалосна ти мајка, па нека!,Остави и ти њега и пошаљи та његовој Швабици!

Све ово говорпо је на глас, враћајући се својој 'механи. Пред механом, покрај самих врата, стајао је његов омиљени 2гиг и, лупајући крилима, кривио је врат и спремао се да кукуријекне. Шћепану се учини, као да "му се и он руга.

— Иш, несретниче! — дрекну и тешким каменом погоди га под крило, да се три пута преметнуо и почео се копрцати као при издисању. — Иш, с очију!.. Еј, јадни Шћепане, куку ли је теби данас и вавијек!.

Па сједе на праг механски, спусти главу међу руке и, први пут након толико година, заплака старац.

СВЕТ. ЋорРОВИЋ.

ЧУДНОВАТА ПОВЕСТ ПЕТРА ШЛЕМИЛА. 1.

После сретног, али за мене врло мучног пута, допловисмо најзад у пристаниште. Чим сам чамцем изишао на обалу, покупих сам своју малу имовину и, прогуравши се кроз тишму сакупљеног народа, уђох у најближу, најнезнатнију кућу на којој је стајао гостионички натпис. Затражих собу; момак ме одмери очима, и одведе ме под сам кров. Затражих да ми донесу свеже воде, и да ми тачно опишу где могу наћи господина. Тому Џона. „Иза Северне капије, први летњиковац десно: велика, нова кућа, од мермера црвеног и белог, с много стубова“. Лепо. Било је још рано; одрешим одмах свој пргљаг, извадим свој скоро преврнути црни капут, обучем се