Srpski književni glasnik

1068 _Огпски КњижеВвНИ ГЛАСНИК. |

у којима је тешко тражити порекло српским приповеткама. Версије које имамо у приповеткама о аранђелу. једва да можемо довести у везу с легендом о којој је реч, те им не можемо ни тражити постанак.

ПАВЛЕ Поповић.

ПОГЛЕД НА НАП1 ПРОСВЕТНО-ПОЛИТИЧКИ РАД У СТ. СРБИЈИ И МАЋЕДОНИЈИ ДО т1до1 ГОДИНЕ.

Српска народна мисао добила је јака полета за време друге владе кнеза Михаила. Народ и у СОрбији и ван ње гледао је се поуздањем у будућност, прожет уверењем да у кнезу Михаилу има владара потпуно дораела за пзвођење великих националних задатака. Ове што се предузимало у то доба оправдавало је то уверење, изазивало узвишене тежње, крепило веру и јачало самопоуздање. Предаја градова, рад на организацији народне снаге, углед који је кнез Михаило успео прибавити Србији у свему свету — све је то било од утицаја на потлачене Хришћане у Турској: они су се били еродили с мишљу да све своје уздање полажу у Србију, коју су образовани народи у Европи сматрали као балканеки Пијемонат.

Све тежње и надања потлачених Хришћана били су усрелсређени у идеји о ослобођењу. Оно се очекивало, не као последица спорога и истрајнога рада кроз школу и цркву, него као неминовна последица догађаја за које је кнез Михаило припремао Србију да би могла, потпуно спремна, у њима играти пресудну улогу. Беровало се у моћ Србије, а успех са градовима појачао је ту веру до уверења о неизбежности ослобођења, којему се рок није одгађао на године. Потлаченима, који ву били таквим уверењем одушевљени, то би било и сувише дуго.

Ово је распеложење било опште, те је утицало п

и

oka ik, и 76%

и“

И ВИА

# ЈЕ

: 4 4 4

i