Srpski književni glasnik

198 СРпски Књижевни ГлАСНИК,

корова да се чупа, још много ружних страсти да сузбија, још много нових и плодних истина да сеје, али је учињен један крупан корак у напред. Као што увек бива, све некористољубиве, живе и младе снате једнога народа пошле су у напред, као аван-гарда. Њихови први успеси то су у исти мах први успеси ширих федералистичких идеја, Разума п Напретка. И задовољетво је у толико веће што су такви успеси у нашим заосталим крајевима тако ретки! Јован СКЕРЛИЋ.

КОНФЕРЕНЦИЈА ЈУГОСЛОВЕНСКИХ КЊИЖЕВНИКА И УМЕТНИКА.

Једна ствар повлачи другу, M на оно што је већ створено лако се ослања оно што тек треба стварати. Тако су јамачно мислили југословенеки књижевници кад су, гледајући на заједничку а тако лепу акцију својих земљака уметника, пожелели да пи самп учине извесну заједницу, међу собом, у својој области, у књижевности. Тога ради, они су одржали једну конференцију у којој су потражили пута и начина како да се дође до те заједнице. Ток и резултат те конференције излажемо на лругом месту; овде хоћемо само да кажемо неколике рефлексије које су нам тим поводом пале на ум или дошле до ушију.

Пре свега, је ли књижевна заједница могућна 2 Књижевници су се повели за уметницима, а да ли они могу учинити што и уметници“ Уметницима је лако радити заједнички. Њихова су дела приступачна свакоме који уме да ужива у сликама и статуама, језик којим она говоре општи је, и довољно је груписати целу југословенску уметничку продукцију на једном месту па да се заједничка. акција. југословенских уметника потпуно O-

А па ан ин ЈЕ

да a Ak A

у i |. —— ње“

e povt 7 2 с ШИ