Srpski književni glasnik

ЕШ ТИ

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД.

„Југословенско вече“.

Југословенски концерт који је приређен 6. септембра у Кр. Срп. Нар. Позоришту у распродатој кући 0творио је оркестар београдског Народног Позоришта под управом свога капелника Г. П. Кретића са увертиром „.Биљан и Оморика“ од Г. Ст. Биничког, коју је п овога пута публика добро примила.

За увертиром је дошло академско певачко друштво „Обилић“, под управом свога хоровође Г. Ст. Биничког, са „Славијом“ од Г. Маринковића. Композиција је врло карактеристична, хармонекп јој је еклоп занимљив, а употребљена су контрапунктна средства. Примљена је добро.

Као пијанискиње представила се Г-ца М. Черен, из Бугарске. Г-цда Черен свирала је прво Шуберт-Хелерову „Пастрмку“, (Ба шије) бриљантни сарпесто, који је Гос-

"пођици врло добро пошао за руком и у техничком п у

музичком емислу ; мање је могла задовољити Бахова. „Тосcata“, Jep се ту Г-ца Черен и сувише слободно кретала, самовољно је мењала темпо, и, поред свега духовитог схватања. многих појединости, није могла извести продукцију великога стила.

Најсјајнија тачка овога вечера био је без сумње Г. Пера Стојановић. Он је свирао своју композицију „Песма без речи“ и „Полонезу“ од Бјетана, уз пратњу клавира. У оба комада дао нам је доказа о својој знатној вештини; у својој композицији показао је млади уметник да има смисла за форму, у „Полонези“ је развио своју беспорочну технику, одлично вођење гудала, широк, благородан тон ретке лепоте, и право уметничко схватање са мушком збиљом и скроз здравим осећањем. Публика га је, разуме се, бурно поздравила.