Srpski književni glasnik

Белешке. па | 147

допуну хоће да чини. А то је: 1) Алманах да носп етикету на корицама да је постао у спомен крунисања Краља Петра, и 2) да се за тај Алманах учини позив свима југословенским књижевницима да сваки да свој прилог. Тек тако се може осигурати терен за часопис југословенски који предлаже Г. Бабић. — Све ово да учини већ постојећи одбор.

Г. Ђ. Јовановић, вајар, слаже се с Г. Николићем, само напомиње да етикета треба да буде у спомен стогодишњице а не само крунисања.

Г. Лил. Баслћ тражи да свака народност односно њихови представници код куће уреде шта ће ући у Алманах. Сваки нека бира што је најбоље у свом народу, а радови да се штампају на језику народности од које је писац.

Г. Герм тражи да се сви прилози у Алманаху штампају сваки на сва четирп језика, тако да буде четири Алманаха. |

Г. Ђалски тражи да радови буду штампани језиком народности од које је писац а не цео Алманах на еваком језику. На ово друго никако не пристаје.

Г. Мих. Николић наглашава како треба узети већ постојећи одбор и у њ унети још књижевника. Овај треба да буде центар, а у осталим местима, у Софији, Загребу и Љубљани нови пододбори, који ће прибирати и одабирати потребне радове.

Г. Јован Томић у пме Срба потпомаже идеју Г. Ђалског и Г. Николића. Само није за то да буду четири засебна Алманаха, него један на сва четири језика. 'Го управо нису језици него наречја, и сваки читалац треба да се навикне да су то дпалекти једног општег југословенског језика. У осталом, Алманах се обраћа интелигенцији, а не свима слојевима народа, те према томе то навикавање на општи језик ићиће лакше.

Г. Ст. Ловчевић жели да прво буде спремљен албум изложбе са текстом испод слике на језику оне народности којој припада уметник. Односно Алманаха мисли да се прво створе одбори, којп ће радити на сређивању радова. Изјављује у име министарства да је ово вољно дати материјалне потпоре за то.

Г. Иих. Николић не дели мишљење Г. Ловчевића. Он тражи да се прво обележи целина, једно, а што то књижевници траже, они то чине да помоћу Алманаха створе што чвршћу везу и да ту даду доказа о својој

10%