Srpski književni glasnik

рани |

148 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК,

солидарности са својом браћом. Техничких тешкоћа при томе нема. Књижевници неће тражити хонорара као ни уметници, џ мисао је потпуно изводљива. Моли скуп да прими да у тај Алманах поред елика уђу и књижевни радови.

Г. Шантељ предлаже да се у Алманаху среде два дела: један уметнички и други књижевнички.

U. Ловчевић објашњава да својим предлогом не мпсли на издвајање књижевника. од уметника. Он мпели: Изложба је готова, а у публикацији Алманаха нека се обележи манифестација заједнице. То је готово, па нек се одмах обелолдани, а Алманах књижевни тек треба уредити. Овај моменат треба обележити као први у раду на јединству.

М. Васић пита треба ли да Изложбени Обор остане и даље овакав, са омладином, или да ствар узму старији у своје руке.

Г. Протич мисли, по Г. Ловчевићу. да треба имати на уму прво већ свршени факат, који се лако да извести. Помиње како у Бугарској књижевници нису тако окупљени као уметници. Њихови се песници не гледају тако рало једни с другима. Боји се да неће бити ништа ако се остави на сређивање народносних одбора, него треба одмах ово готово средити, те потом удеспти један засебан конгрес југословенских писаца.

Г. Ј. Томић вели да, кад су такве прилике књижевне у Бугарској, треба ставити у дужност бугарским писцима нека на овај заједнички рад Југословена окупе своје другове, јер ни код нас није без група п без подвојености, па ипак се на заједничком послу мора очекивати зајелничке сарадње свих угледних књижевника. Те подвојености, у осталом, има и код Хрвата као и код Словенаца, па п они нека учине да се угледни књижевници сложе на послу од опште користи по Јужне Словене.

Г. Мрквичка допуњује говор Г. Протичев изјавом да овде о књижевном раду Бугара не може бити речи, јер нема њихових представника, те се у име њихово не може ни ралити. Мисли да је Г. Протич имао на уму само практично гледиште о готовости материјала за један део Алманаха, док га за други треба тек спремати.

Г. Балдец мисли да је овим скупом промашен прави циљ. Ми уметници мислили смо само да се захвалимо на лепом успеху. Ми желимо да се окупимо око готовог. Захваљује Г. Министру на готовости да помогне преду-