Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ ИЕ. 149

зеће као и Одбору на предусретљивости са жељом да овај и даље ради на продужењу овог рада. Овај нека ради и код књижевника, а ми ћемо код нас и други код својих, па нека ови у Београду лефинитивно сређују.

Г. Иих. Николић слаже се потпуно са Г. Валдецом. Он би предложио да се одбор Омладине у Београду остави и даље, а уз то створе пододбори. Међутим, нека се овде данас одмах изаберу 4—6 књижевника, који ће га попунити, а тако исто да се доцније среде пододбори у Загребу, Софији и Љубљани и о том известе овај у beoграду. Овај одбор прикупиће радове преко пододбора и средити целу едицију.

Ђалски помиње да је једини Г. Томић ехватио његове речи. Ми раздвојени морамо наћи заједничко поље. То је културно, уметничко, литерарно. Изложба је успех само уметнички, а не пнационални. Миморамо манифестовати јединство не само у слици. Оно је наша сврха, а изложба је само средство за то, да покажемо то јединетво. Ми се дивимо сликама, али нама треба Алманах баш као доказ нашег јединства. Ми хоћемо да дамо темељ, па нека се даље озбиљно ради на јединству. Приказујмо народу и слике и књижевнике, јер нама је потребна потпуна манифестација кужтурнога јединства. — Пита да ли се прима и предлог Г. Васића: о одржању Одбора који остаје перманентан.

Г. П. Поповић напомиње како у том одбору нема довољно књижевника, ни уметника, и предлаже да садашња конференција из своје средине изабере неколико књижевника. и уметника којима би се досадашњи Одбор попунио и који би били делегати све четири народности у том одбору. Предлаже у том циљу ову господу: од Срба: уметнике Г. Г. 'Ђ. Јовановића, П. Вучетића, Р. Вукановића и књижевнике Г. Г. Ј. Дучића и Ј. Скерлића; од Бугара: уметнике Г. Г. И. Ангелова, И. Мрквичку, Н. Михаилова и књижевнике Г. Г. А. Џротича и П. Тодорова; од Хрвата: уметнике Г. Г. Р. Франгеша и Р. Валдеца и књижевнике Г. Г. 'Ђалског и М. Николића; од Словенаца: уметнике Г. Г. А. Шантеља, Ј. Герма, Р. Јакопића и књижевнике Г. Г. А. Габера, Ј. Регали, Ф. Говекара. PP. Ђ. Јовановић жели да се прво донесе резолуција о захвалности влади и приређивачима Изложбе, а потом попуни одбор.

Г. Ђалски пита збор је ли за издавање Алманахаг