Srpski književni glasnik

150 Српски Књижевни. Гласник. Јесте. — Пита збор: прима ли се предлог г. П. Поповића 2 — Збор га прима. — Моли да се спреми текст

резолуције и обраћа се Г. 'Гомићу.

Г. Томић чита текст резолуције: „Књижевници и уметници словеначки, бугареки, хрватски и српски у конференцији од 6 (19) септембра одлучили су да, зарад обележавања почетка. у раду на уметничкој и књижевној заједници Јужних Словена среде заједнички Алманах учешћем књижевника и уметнука Јужно-словенских.“

Г. Ђолски закључује конференцију и позива господу | која су изабрана као делегати четири народности да, заједно с члановима. досадашњег одбора, дођу на састанак сутра, 7 септембра, у 9 ч. пре подне у хотел „Империнал“.

У уторак 7 септембра у 9 часова пре подне састали су се изабрани делегати с овим члановима изложбеног одбора: Г. А. Стефановић, Г. Ђ. Јовановић, Г. М. Васић и омладинци: Г. Г. Љубомир Нешић, Станоје Михајловић и Светислав Петровић.

Љ. Нешић отвара конференцију и умољава Г. Ђалског да јој председава.

Ђалски прима се.

. М. Николик резимује јучерашњу конференцију. Моли да се прочита донета резолуција. Како је присутни немају при руци, то је он сам у кратко казује. Тражи да се одмах приступи избору чланова који би имали, попунити изложбени одбор у Београду ради уређења литерарног дела.

г. Вукановић (прави, приме, 1бе на састав како изаожбеног одбора у Београду, тако и на предложену допуну одбора за Алманах тражећи да у тај одбор уђе већи број уметника.

Васић одговара Г. Вукановићу и вели да ова конференција. нема п не може имати право избора чланова у један одбор, који већ постоји, и који ће се према потреби новог посла око сређивања алманаха имати сам постарати о начину попуњавања. потребним новим члановима. Г. Ирквичка предлаже да се одбор подвоји на секцију уметничку и књижевничку, али да оне опет сачињавају јелан заједнички одбој)

Г, Ђалски видећи да поједини говорници улазе у детаље, којима се ова конференција не може бавити, враћа се на главну задаћу њену и позивајући се на свој