Srpski književni glasnik

156 ОрРпски Књижевни ГлАСНИК.

на здравој основи. Биљка може напредовати само док јој је корен у земљи. Овакви састанци, са својом поворком узајамних утицаја, ова укрштања на духовном пољу, помоћи ће да се развије оно што је битно наше, и приправиће она уметничка дела која једина носе на себи обележје оригиналне и високе уметности. Из тога је разлога добро да се боље познајемо.

Други су услови, господо, можемо с добрим поуздањем рећи, скоро сви ту. Ја одавле говорим посебније нашим гостима уметницима. Два су најважнија, два основна. начела сваке здраве и више уметности: не одвајати очију с прероде и не чинити уступке публици. Уметници југословенски, менџ је врло мило то констатовати, држе се чврсто тих начела; и ја тешко могу довољно нагласити уважење које имам за уметничку савесност и одважност с којима они прилазе своме послу. Кад се буду тешње удружили и организовали, они ће у кратком року моћи остварити своју лепу и плодну мисао, да се као ју гословенска група појаве на великим европским изложбама. Ма шта ко говорио, сваким је даном све јасније да се пред нашим очима ствара једна специфична словенска култура — књижевност и уметност, и ја с радошћу бележим да су Југословени спремни да у тој словенској заједници заузму видно место, те тако и сами унесу новога и драгоценог блага у велику ризницу светске уметности.

(С тим надама и под тим знамењем, ја хоћу, господо гости наши, да вам у име наших уметника, п у име с: радника, уредништва и читалаца „СО. Књ. Гласника“, захвалим, прво, на нарочитој части коју сте нам сви учинили дошавиш вечерас овамо, и затим на добру које су нам наши гости уметници учинили учествујући у нашој Уметничкој Изложби. Београд којп је досад, и у другим свечаним приликама, похађао уметничке изложбе у десетинама. и педесетинама посетилаца, овога је пута за четири дана дао четири хиљаде посетилаца, те етворио четири хиљаде пријатеља уметности. Југословенска уметничка изложба била је најлепша појава у овим свечаним данима, и уметност је коначно ухватила корена у срцу овога народа. То је ваша заслуга, господо гости наши.

Да сте нам живи п здрави кроз дуге године, драга

господо !“

нв Је 7 a (4

ка њи |

E NI MAR!

и

У у рата