Srpski književni glasnik

БЕЛЉЕШК Е. 157

Г. Љубомир Бабић-Ђалеки одговорио је на ову здравицу рекавиш:

5 „Господо,

Ја захваљујем г. уреднику на његовој красној здравици. Он је мисао која нас је сакупила, тако лијепо развио да од мене отпада свака дужност да је даље развијам, као што отпада и свака могућност да то учиним. Идеја је лијепа, красна. Ако ћемо видјети да у јединству лежи сав увјет спасу нашега народа, онда будимо једни M сепаспмо аманет лједова наших. Док смо се узајамно препирали, наносили смо узајамне штете један другому. Само у јединству, у слози лежи наш спас; кад то кажем, не кажем без основа, него се клањам истини која нас тому учи. Ако нас је историја поцијепала, нарав нас спаја, нарав која п чини народ народом. Од Норичких Алпа до Црнога Мора, један је народ, госиодо, наш народ!

Читао сам негдје како је један енглески писац дијелио расу жуту од бијеле расе. Жута раса, рекао је он, увијек се обазире на прошлост; бијела раса гледа само на будућност. Зато бијела раса п иде напријед. И ми, господо, немојмо се угледати на жуту расу, не осврћимо се једнако на прошлост, као што смо досад жали боже увијек чинили, него погледајмо једном и на будућност. Доста смо уздисали за нашом историском прошлошћу, тежили једнако за њом — па што смо постигли 7 Душан и Томиелав су у гробу, и ми их не можемо сад из гроба дићи. Порадимо што за будућност, поклонимо се великој истини живота која нас учи о једном, само једном великом југословенском народу. Тек кад ту истину примимо, кад за том идејом пођемо, можемо се надати временима Душана и Томислава.

Ако, господо, засада сложимо умјетнике и књижевнике нашега народа на један заједнички посао, то ће бити први корак у нашем зближењу. Даљи кораци даље ће доћи, п нашп потомци онда могу видјети како златно сунце јединства п културе обасјава и ову нашу груду земље.“

Г. Петко Тодоров, мало затим, одушевљено наздравља Г. Светиславу Симићу, захваљујући му на пропаговању југословенске идеје уопште п идеје о зближењу Срба m Бугара на посе, како у књижевности тако и у другим гранама јавног живота.