Srpski književni glasnik

, ' ФРИШ ЕР и · | „А -уФ AMIN а ла еперва o] , > ·

158 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Г. Јосип Герм узео је напослетку реч; његов говор гласио би у преводу и изводу овако:

„Господо,

У име Словенаца. ја се захваљујем из најдубљих дубина срца свога на ванредно свечаном дочеку и братској тостољубивости на које емо овде напили. Све што бих том приликом имао још да кажем, рекао је заслужни уредник Српског Књижевног Гласника, Г. Богдан Поповић. Само радости желим дати одушке кад видим уметнике и књижевнике свију југословенских народа у тако дивној слози, коју нека не забораве ни уметници ни књижевници. Последњи нека узму у обзир ову слогу кад буду критиковали наш рад, те нека нам покажу пут до незавиене уметности. Савез наш нека буде пријатељеки и интиман, а увек нека се оснива на истини. Нама уметницима. треба потпора књижевника. Треба. нам да се с њима. упознамо, да се преко њих упознамо е другима, да сазнамо наше заједничке муке, јер ћемо тек онда бити права браћа кад се потпуно упознамо.

Данашњи дан, господо, биће историски као што је псториски онај пре сто година. Пре сто година — велико ускренуће српскога народа; данас — величанствено ускренуће Југословенске, у коју верујмо, јер ће нас спасти вера, љубав и нада у будућност њезину.

У то име, напијам будућности која ће извирати из једпнетва. уметника и књижевника југословенских.“

Банкет је трајао до 1 часа по поноћи, у врло пријатном разговору и забави.

Свечана. седница К. С. Академије Наука. — На скупу целокупне Академије 15. октобра пр. г. донета је одлука да се за прославу стогодишњице Српског Устанка одржи свечана. седница Академије, на којој ће се говорити O Српском Устанку ; а на скупу 5. јануара о. г. одлучено је да тај говор држи академик Г. Љ. Јовановић. Према тим одлукама свечана седница С. К. Академије била је 7. 0. м. у дворани Народне Скупштине. У 9 часова пре подне седницу је отворио председник Академије Г. С. М. Лозанић, рекавши неколико пригодних речи. После овога на позив председников, академик TP. Љ. Јовановић је почео. читати евој говор О Српгком Устанку. Г. Јовановић у свом говору прелази најпре врло укратко историју