Srpski književni glasnik

44 Српски Књижевни Гласник. лукат који вири испод једне карте, — и ако ово последње и сувише одаје вештака: дукат који се овде износи као персонификација зла, порока и страсти.

ДР. ЉувомиР НЕДИЋ.

r

ФИЗИЧКЕ И ДУШЕВНЕ ОСОБИНЕ ЦИГАНА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ.

(ИЗВАДАК ИЗ ДЕЛА „ЦИГАНИ, ПРИЛОГ ПОТПУНОМ ПРОУЧАВАЊУ.

НАРОДА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ“).

ФИЗИЧКЕ ОСОБИНЕ.

Физичке особине народа Краљевине Србије уопште нису готово никако ни бележене, па ни о Циганима нема скоро никаквих података о томе. И ако има каквих података, они се односе само на мушкарце онога доба кад се за војску узимају. Али то је још у необјављеном материјалу рада регрутних комисија, до кога је тешко доћи. Па и ти су подаци сувише једнострани, јер садрже само резултате који се односе једино на мушке и то само за доба од 7У0—992 године. Једини подаци, али опет не потпуни већ само о прираштају, сексуалној разлици и нешто о телесним недостацима, налазе се у Статистици Краљезине Србије за време пописа од 31 децембра 1895 год.

Тога ради је о физичким особинама народа Краљевине Србије уопште, а Цигана напосе, врло тешко и изрећи са свим правилан суд. Али ћу ја из свога личног опажања. навести неколико речи, да бих, ма то било и у најопштијим пртама, оцртао поједина физичка обележја Цигана.

Цигани су у Србији средњега раста. Деникер' наводи висину Цигана у неким земљама. Из тога видимо да Цигани војници у Угарској имају висину 1654 mm, Цигани на Криму 1657 шт, и у Босни 1695 mm. (ne би пак ово спадало у средњу висину људиг. Мада мерења. Ци-

+ .

! Les races etles peuples de la tere, Paris, 1900, crp. 663. u 664. % Код Деникера само Цигани у рускоме TypkKecraHy (Luli ete.) имају висок раст, и т0 1719 тт. (Јудет 666.)

ке и А ји Zr | WM