Srpski književni glasnik

Физичке и Душевне Осовине Цигана. 45

гана у Србији није било, ипак бих смео тврдити да ни висина српских Цигана није далеко од висине ових Цигана. Цигани Џамбаси су, рекао бих, нешто крупнији.

Боја коже у Цигана је мрко црна, и то много затворенија но што је у црномањастих Срба, тако да по томе није тешко Циганина разликовати. У Срба има пословица: црн као Циганин, која се употребљава кад хоће за неког да се каже да је врло црне боје. Плавих Цигана има у Србији по изузетку, сем што су тако звани Бели Цигани у Подрињу већином плави.

Коса је у Цигана са свим црна, густа и бујна обичне мекоте, често п гргурава, а по некад и врло оштра. Исто тако п брада п бркови су им црни, са свим правилни и врло лени.

Очи су им црне, живе. сјајне и пуне некаквога питомога, благога израза, тако да дају лицу извесну веселу пријатност, која наглашава дубину духа. Нигде дух и очи нису у већем контрасту но у Цигана. Поред свега израза очију дух им је плитак и немоћан за ма какав виши посао. — Плавооки Цигани исто онако као и плаве коже тек су по изузетку, сем Белих Цигана у Подрињу.

Усне су им већином танке и врло правилне, нарочито у женекиња.

Уста су мала и правилна.

Зуби су им сптип и здрави, бели као бисер.

Мера појединих делова тела: лобање, мозга, личног угла, носа, трупа, костију итд. за српске Цигане је са свим непозната. У том погледу још нису предузимана никаква испитивања. Но на први поглед би се могло рећи да у томе не би било никаквих или врло незнатних одступања од средњеевропљана.

Као телесну одлику напомињем само још то, да је у неких Цигана стопало при врху широко и први (велпки) прет на нозп знатно одвојен од осталих претију, од прилике онако као што је у Негара. Ово се у неких Цигана може опазити на први поглед, јер чини контраст од 00лика ногу у Срба, који у том погледу не оступају од