Srpski književni glasnik

Тома Бебингтон МЕКОЛЕЈ. 595

кови, знаци овога најстрахотнијег времена. Изјасните се на начин заслужан очекивања које је претходило овој великој дебати и дугог сећања које ће она оставити за собом. Подмладите државу. Спасите имовину, подељену против себе саме. Спасите масу, која је у опасности са својих рођених страсти којима се не може управљати. Спасите племетво. које је у опасноетп са своје рођене неомиљене власти. Спасите највећу, најдивнију пи најобразованију државу која је икад. постојала, од несрећа које могу за мало дана однети у неповрат еве богато наслеђе од толико векова мудрости п славе. Опасност је ужаена. Бреме је кратко. Ако овај закон буде одбијен, ја молим Бога да се ни један од тих који су у томе имали учешћа не сећа својега гласања са бескорисном грижом савести, ерелд рушевина закона, уништења сталежа, пропасти имовине пи разорења друштвенога. реда.“

Врло је добро примећено, да се се правом, у опште, можемо питати, да ли је Меколеј п за што друго био тако обдарен као за великог беседника. Брзина говора много је више годила бујности његовота генија него ли спори рад код књижевних састава. Можемо, готово, рећи, да је он пре свега био велики, управо генијални пмпровизатор. 'То се најбоље опажа на његовим беседама п на његовим есејима.

Какав је утисак градио његов говор, може се нај боље видети из овога. Кад је свршио свој четврти говор о парламентарној реформи, у коме је онако сјајно рушио све софизме којима су се Торијевци заклањали и бранили, пет је најбољих торијевеких говорника наизменце уста јало и по читаве сате говорило, само да би изгладили по њих тако непријатан утисак који је Меколеј својим говором учинио. Међу њима је био и тадашњи министар Роберт Пил, један од вођа и од најдаровитијих људи целе торијевске странке, а у исти мах и један од највећих државника. енглеских.

Меколеј је био већ једна од највиђенијих личности ондашњих. Као славан књижевник, као чувен говорник,

38