Srpski književni glasnik

60 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

појам организма. Осетљивост је заједничка особина сваког животињског организма ; све животиње и еви људи осећају.

Првобитне, природне потребе хране, заклона и расилођавања јесу првобитни, заједнички подстицаји на кретање и рад животиња и велике већине људи; доцнији, виши подстицаји, који се јављају на вишим есетупњима човекова. историјског живота, из виших потреба, ограничен је само на доцније, све уже кругове виших људи. Отул рад, независан и елободан од нижих подстицаја, од тела, живота, садашњости и њихових потреба, ограничен је само на најужи круг виших историјских људи.

И фазе живота што су раније оне су више заједничке све већем броју људи, што су доцније оне су 0граничене на све уже кругове. Фазу првобитног, природног, непсторијског живота пролази цело човечанство, т.ј. ICO људеки род; племе је заједничко социјално уређење свих варвара, људи који су изишли из природног стања, али још нису ушли у историју; до држава и народа пењу се само поједина племена, и појам државе пи народа, као доцнији моменат социјалног, петоријског живота и сувише је висок за велику већину нижих људи, док је појам једног човечанства, и заједничких интереса његових, Oграничен само на поједине умове.

Не само што су ствари, снаге и особине више заједничке што су раније, него и што су ствари раније оне су више заједничка потреба више ствари. Као што је ваздух заједничка потреба свега органског, тако је фамилија заједничка потреба свих људи, као и међу уметностима архитектура.

Религија је заједничка потреба свих људи у свима временима. И првобитни ступњи и фазе њене, фетишизам и политеизам, више су заједничке потребе већег броја људи и времена, него потреба монотеизма; монотеизам, највиши ступањ религије, у свима временима потреба је само малог броја виших људи.

(Наставиће се.)

Бож. Кнежевић.