Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Renć Henry. Questions dAutriehe-Hongrie et la, queдол d'Orient. Prečefaece de M. A. Leroy- Beauleu, Paris, Plon, Хошти ер Сле, 1903, на 16-ни, стр. ХХХ —364; стаје 4 дин.

И ако је ова интересантна и волуминаозна књига прошла у своје време готово непримећена у нашој штампи, неће битп без интереса да се данас, ма и доцкан, и на њој задржимо са некодико редака.

Њен писац долази у ред познатијих млађих публициста француских, који се специјално посветио источноме питању у Европи и националним и политичким проблемима, које нам пружа данашња Аустро-Угарека. Он је један од најбриљантнијих ученика познатога словенисте Луја Лежера и слушалац са париске Шкоге живих источних језика, сталан сарадник једног угледног дипломатског листа (Questions diplomatiques et coloniales) E Heколиких великих дневних листова у Француској... Један, дакле, разлог више да и српска књижевна кроника забележи појаву његова дела.

Рене Анри не износи пначе ништа ново у овој својој документованој п трезвеној књизи, што већ не би било познато пре њега. И његова је књига намењена више широј публици него стручњацима. Међутим, пишчева је заслуга, пошто је у више прилика походио Аустро-Угарску и један део Балканскога Полуострва у сврси да их и Фе узви упозна и проучи, што је покушао са успехом систематски да изложи два крупна и значајна питања, која интересују не само државе на европскоме југоистоку већ и целу Европу: Огапа пасћ Озбеп и вечито > источно питање, које порекло своје води, по неким пис-