Srpski književni glasnik

КРОНИКА О ВЛАДАВИНИ КАРЛА 1Х.

(i1.) XIT. ВРАЧАЊЕ.

Ноћас сам сањао мртву рибу и полупана јаја, и чуо сам од господина Анагзарка да полупана јаја и мртва риба значе несрећу. Молијер, »Отмени љубавници«,

Ти људи оружани копљима беху војници са страже чији се одред стално налазио у близини Ђачке Ливаде, како би се у свако доба могао умешати у свађе које су се обично расправљале на овом класичном земљишту двобоја. Они су, по евоме обичају, ишли врло споро, тако да стигну кад све буде свршено. Доиста, њихови нпокушаји да успоставе мир били су често врло рђаво дочекивани; више пута дешавало се да огорчени непријатељи обуставе борбу на живот и смрт, па да заједнички нападну на војнике који су покушавали да их раставе. Зато се дужност те страже углавном сводила на указивање помоћи рањенима, или на уклањање мртвих. Овог пута имали су копљаници да учине само ову последњу дужност, и они су је извршили по свом обичају, то јест пошто су брижљиво испразнили џепове несрећнога Коменжа и поделили између себе његово одело.

— Драги пријатељу, рече Бевил окренувши се Мержију, саветујем вам да наредите, да вас у највећој тајности однесу Амброазу Паре, који је особито вешт да вам ушије рану или намести сломијену кост. И ако је јеретик као сами Калвин, толико је на гласу са свога знања, ла и најватренији католици траже помоћи у њега.

i +

и O