Srpski književni glasnik

, Из ШПАНИЈЕ. 93

«Kao занимљиву зграду у овој заблуди саграђену, споменућемо још п Сава де ађадез, бивша свештеничка кућа, која је припадала катедрали а данас је преправљена за гостионицу. Од старог сјаја остао је само патио са аркадама. Италијански ренесансе, помешан са мавриским стилом, нашао је овде своју чудновату примену. Не може се рећи да цео склоп изгледа ружно; али има и лепих ствари које су бесмислене а пријатног изгледа. Маварски стубови изгледају овде сувише танки пи ломни, под теретом сводова и горњега спрата. У овом погледу бољи је стари двор војводе од Албе, познат данас под именом „Каса де лас дуењас“ (кућа госпођа); за њу се бар не бојимо да ће нам се срушити на главу. Стубови и сводови оба спрата, горњег пи доњег, чвретог су изгледа II цела зграда изнутра чинп утисак пространости и лакости.

Остаци радова мавриских неимара у Севиљи и њихових подражавача, који су радили у мудехарском стилу, заслужују много више пажње и проучавања но што смо ми овде показали. Има много омањих, али не п безвредних творевина у тим правцима, које нисмо ни споменули. Ово смо чинили једно што ниемо хтелп да будемо сувише опширни, а друго, а то је најглавније, оставили смо да о маварском ссплу проговоримо озбиљније и опширније кад буде реч о Алхамбри, једином непомућеном споменику маварске неимареске вештине у Шшанији, а може бати и неимарске вештине уопште.

Пред полазак из Севиље остало мп је још мало знаменитости за гледање: „Каса лонха“, некадања зграда трговачког еснафа, после берза, а данас архива старих писмених података о проналаску Америке и прве шпанске "владавине у њој. Сама зграда нема велике вредности за неимареку вештину, мада је велика, и ако ју је зидао чувени неимар Хуан Ерара при крају ХУ1 века. Нисам ни помишљао да се упуштам у гледање архиве: има у њој преко тридесет хиљада фасцикала! Много ме је више занимало да видим кућу севиљских праља!