Srpski književni glasnik

938 СРпски Књижевни ГЛАСНИК. +

При крају вароши, у улици Св. Јакова, у некадањој шталп некога грофа, насељен је велики број севиљских праља ; „корал дел конде“ (грофова штала) зове се ова насеобина. Широко двориште, са обе стране двоспратна зграда, од „бондрука“, са узаним ходником дуж целе зграде, вијугавим дрвеним ступцима који подупиру те ходнике. Без сумње горе је господин гроф држао сено, а доле коње. Како је данас преправљено, личи сасвим с на старе турске лвоспратне страћаре у старом Београду. : Зграду провејава ветар са свих страна: кроз кров, зидове, подиште и таваницу. Не може се бољи стан пожелети за праљу, јер она може сушити рубине свуда п на сваком месту. У средини дворишта находе се неколико славина из којих тече хладна вода; неколико врло великих корита издубљених у камену служе за прање. Необично. је и загонетно да има две три славине из којих тече топла вода. Откуда7 То нисам могао да докучим.

Посетити ову насеобину брзоплетних Севиљанака није лака ствар. Долазио сам једног радног дана, али сам морао да стукнем натраг од благоглагољивих праља.. Било их је близу стотине, старих и младих. У један мах, кад су ме опазиле, старе пођоше неколико корака према мени унапред, а млађе се повукоше неколико корака назад. Предстраже осуше на мене унакрену ватру кикота и подсмеха из разјапљених уста пз којих је белпло давно истерало пи последњи зуб. И ја сам од те бабије војске једва. читав умакао, не могавши решити питање, ни разабрати откуда тече врућа и откуда Хладна вода. |

У очи поласка прошетам се последњи пут кроз Geвиљеке улице у намери да набавим неколико изгледа вароши, ипо коју слику људских облика у Андалусији. У једној повећој радњи, која 'се находи у улици бе јаз Мгегрез затечем само једну стару жену као продавачицу слика; имао сам подоста муке да се с њом споразумем. · Очевидно је хтела да се отараси старих избелелих слика, из доба своје младости, хвалећи их како су лепе и како.