Srpski književni glasnik

954 | Српски Књижевни IUJACBHMK.

његову. Пали врховисти од руке војводе Санданског, разоружани и унпженп врховисти од Гарванова, не могу заборавити крв и унижење. Изјава генерала Цончева у органу врховиста „Реформи“, поводом измирења, тако је неодређена и нејасна да имплицира п неискреност према централиетима и одрицање питернационалности организацији. Не треба се изненадити ако се ускоро на терену то п догађајима утврди.

Да би се помогло раду револуционога покрета, био је у Софији 4 децембра један „опште народни збор“ на коме су Бугари решавали хоће ли се сва добротворна маћедонска друштва скупити у једно друштво и настати да се за „освободително дело“ прикупе што брже и што јача средства Збор је донео одлуку да се морају што пре организовати у. Бугарској сва братства маћедонска и позвати бугарски народ у помоћ с новчаним жртвама. Један Одбор од 15 лица узео је себе да организацију изврши. И рад овога збора иде у прилог мишљењу да. унутрашња. револуциона организација, реорганизована неће бити интернационална већ националистичка.

Речено је раније овде како је Порта одбила еваку контролу финансијску у Маћедонији. Од тога доба ствари су се развијале и брзо и непредвиђено. И ако су Силе рекле Турској да ће употребити принудне мере, — поседнуће нека острва, — ако не пристане на предложену европску контролу, она је одговорила не само да је неће примити, него је чак и претила једним покољем Хришћана у Турској. Једину уступку чинила је у томе што је мислила обиовити још за две године мандат цивилних агената за Маћедо-. нију. Оваквом необичноме одговору нису се надали ни најскептичнији политичари. Али, ваља узети у обзир: да Не-

мачка није хтела да пошље своје лађе у интернационалну

ескадру; да немачки консул у Митилени није хтео да ступи

у свезу са адмиралом. Рипером; да. је немачки амбасадор

Маршал био после заузећа Митилене Портин адвокат

_..

предлажући Силама да приме све захтеве llopruHe; Aa

= > ДИВИМ