Srpski književni glasnik

956 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

који пут, да Европа има не само право него п дужност да се стара о Хришћанима у Турској; и, најзад, да Европа има права да према приликама предузима мере које нађе да су неопходне зарад заштите тих Хришћана. Па, и пре берлинскога конгреса, 1876 године, за време побуне у Босни и за време покоља у Бугарској, цариградска конференција предлагала је две међународне комисије са задатком да се старају о извршењу закона, да помажу месне власти при употреби мера о одржавању реда и јавне безбедности. Европска комисија која је установљена била 18580 године у Цариграду да изради, на основу берлинског конгреса, пројекат за организацију Источне Румелије, имала је за главни задатак контролу над радом турских власти. Да су све Силе биле тада сложне сигурно би се установила тада европска контрола за Источну Румелију.

Какви ће ресултати бити од ових нових мера, видеће се у брзо. Не треба им преувеличавати значај. Ред у Маћедонији ће се повратити с турске стране тек пошто се у области вилајета румелијских смањи турска војска, а управу узму у руке делегати европских држава који би имали у рукама административну и извршну власт. да сада васпостављању реда и јавнога поретка тамо сметају највише Турци.

Инострани,

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

ЕНГЛЕСКА ПЛАВА Књига о догађајима на Југо-истоку Espone (Turkey. Correspondence тезресб пе the Affaires of Soufh-Eastem Епторе).

Званични извештаји дипломатских и консуларних представника енглеске владе, о догађајима на Ближем Истоку, могу, у многоме, корисно послужити за оријен-

тисање у хаосу старо србијанско-маћедонском, тим пре ~