Srpski književni glasnik

958 Српски КњижеВвНИ ГлАСНИК.

и и

Из исте се преписке види са каквом се енергијом олупирала Италија да реформна сфера Аустрије буде Косовски Вилајет. Само пошто је генерал Деђорђие по- | стао шеф међународне жандармерије и скоро цео битољеки вилајет уступљен италијанским официрима, да тамо одржавају ред; то јест кад је створена могућност о накнадној п посебној подели сфера, на Истоку Ја- e: дранског Мора, између КАвиринала и Бал-Плаца, италијанека је влада прихватила предлог.

После непуне две године лутања и експериментисања Генералног Гувернера и његових помагача, Цивилних Агената, осетила се потреба за новим реформама. Још у почетку реформне акције, лорд Ланедаун, министар спољних послова, Енглеске, истицао је финансијску реорганизацију као неопходну. Начин како би се она извела, изнели су, у својим добро познатим извештајима енглески и француски консули у Солуну, Г. Г. Билиоти и Стиг.

Тек почетком ове године, предузете су, од стране великих спла, живље мере на Порти за увођење финансијске контроле. Изгледа, да је у Јилдису најтеже примљен овај најновији напад на суверенитет Отоманске царевине. Таме се једино да објаснити оволико затезање, па чак и категоричко одрицање Султаново, да се хокори „пријатељском саветима“ сила. ::

У низу сличних, принудних, мера противу Турске, Европа је увек имала последњу реч. Истака, њен је успех свагда бивао већи или мањи, према томе колико у самом „концерту“ има сагласности. „ ; пр

У последњој Плавој Књизи, која обухвата догађаје од 11 јануара до краја јуна 1905 године, поред уоби- чајених извештавања о кретању српских, бугарских и грчках чета, нарочито је пропраћен рад око извођења фи-

нансијских рефорама. Из свакодневног прегледа штампе.