Srpski književni glasnik

Кнез Константин НЕМАЊА. Зи

селу у Француској". Помиње се, даље, један Румун, који је — принуђен да због неког скандала утекне из Молдавије, — дошао био у Цариград, примио мухамеданство па затим стао јурити по Европи, издајући се за „турског Кнеза м пумомоћмика господара „Јерусалима, Кипра п Трапезунта!“ Помиње се, затим, неки лапонски сељав Никола Ерн (Оегп), који се у Паризу издавао за „Кнеза Лапоније“, п тако даље.

У ред тих кнежева могао би бити стављен и један „наше горе лист“, о коме до данас, — што је веома карактеристично — ништа није знала јавност ни код нас, ни на страни. То је такозвани „Константин Немања, последњи потомак династије Немањића“, који је 1825 долазио у Париз, да од француског краља, Шарла Х, затражи помоћ, е којом би се, као једини законити претенденат на престо Србије, могао вратити у своју отацбину, збацити се управе и казнити свога „намесника“ Милоша Обреновића, који му је власт био „узурпирао“, и узети владу у своје руке.

О том нашем „кнезу“ остало је само неколико података у извесним његовим молбама и савременим дипломатским актима, која се чувају у Архиви Министарства Иностраних Дела, у Паризу, и у неким полицијским извештајима, који се находе у Народној Архиви, такође у Паризу.

ЈЕ

18 маја 1825 године, стигао је из Италије у Алткирх

(округ Горње Рајне), у Француској, „Константин Немања,

' На његог гроб ставио је неко овај натпис: Сроте да Кој ФЕ порле, Т'омлета! оп ја сорле. Ке #п6-1 > Хе 1е #16-1! ра5> Ба тогб а Фип Јев деђаћ., |Овде почива Краља Етиопије Оригинал или копија Да ли је то био 2 Није ли то био 2 Смрт је завршила епор о томе.)