Srpski književni glasnik

ПРИ Еву

Кнез Константин НЕМАЊА. 58

дереву, против Гувернера Отоманске Порте“, и да гао резултату свога трагања одмах извести'.

У исто време, Министар Унутратњих Дела известио је о „Немањи“ и свога колегу Министра Иностраних Дела, и замолио га да му, ако буде нашао ла га треба надзиравати, лостави обавештења која о њему буде лобио“.

Што све тиче самога „Немање“, он је тек 11 јуна дошао да се јави префектури париске полиције и да затражи „дозволу за становање“ (ретпиз де зејоштв). Ту је тада испптан о своме положају, о условима свога путовања, о својој кнежевској титули, и тако лаље, и том је приликом између осталога изјавио да „није послат ни у каквој мисији у корист Грка, него да је у Париз дошао да за себе измоли заштиту краља француског“. Наскоро затим „Немања“ је затражио аудијенцију од самог Министра Иностраних Дела. Министар, који је као што је већ поменуто -— био још раније извештен о доласку његову у Париз, немајући ни од кога од француских агената на страни извешћа да је он послат у ма каквој мисији с чије било стране, и уверивши се да је сасвим непознат у канцеларијама Министарства нашао је да његове наводе треба примати с резервом и да његово кретање треба надзиривати. Место да га сам прими, наредио је „једном лицу из Министарства“, да га саслуша и да од њега сазна ради чега путује и шта тражи“.

Шта је Немања том приликом рекао чиновнику који га је у Министарству саслушао, није познато, али циљ његова путовања у Париз види се јасно из једне

1 Министар Увутрапињох Дела префекту париске полиције, 21 маја 1825. Народна Архива у Париву. Исто,

2 Министар Унутрашњих Дела Министру Иностраних Дела, 21 маја 1825. Народна Архива у Паризу. Исто.

8 Префект париске полиције Министру Унутрашњих Дела, 11 јуна 1825. Народна Архива у Паризу. Исто.

4 Министар Ивострзних Дела Главном Директору Полиције, 17 'уна 1825. Народна Архива у Паризу. Исто.