Srpski književni glasnik

Кнез Константин НЕМАЊА. 37 његови протести били су узалудни. Тога дана спроведен је био, под стражом, у Комо; ту му је издат пасош, без помена његове титуле (уцајис), а затим је одатле, на исти начин, допраћен до швајцарске границе.

Приспевши у Париз, „дао је да му се изради нов печат, и одмах је известио аустријског цара, како је према њему поступано, а тако и енглеског амбасадора о повреди међународног права, пошто га је све гонило да верује да је у таквом понашању према њему било неке тајне, којој аустријски кабинет није могао бити стран“.

На крају своје молбе Константин Немања предлаже краљу Шарлу Х савез између Србије и Француске. Он тражи пре свега, да „краљ нареди да му се позајми или да му он гарантује зајам од 100.000 франака « обвезом да га врати како се буде хтело, чим се буде вратио у отаџбину“. Затим, „да би био у стању да одговори часно свом рођењу и владалачком ранту, и да ои у исто време онемогућио славољубивом Милошу не само свако средство да му шкоди, него да би га казнио за злочине за које је пред народом скривио својим убиствима и насилним присвајањем власти“, он моли краља да му уступи „довољну пратњу од својих трупа са средствима за превоз пи с платом до српске границе, гарантујући собом и својим великим добрима, да ће благајна његове државе платити поред горњих 100.000 франака не само све те трошкове, него и трошкове за повратак, и да ће осим тога ти војници према чиновима добити награду сразмерну трајању њихова службовања“ !

Осем те пратње „за своју личну сигурност и сјај своје инсталације“, он моли краља, да му да још „о виших официра, ђенерала и пуковника, 3 вешта инжењера, 2 лекара и 2 хирурга (који ће почети да вежбају своје таленте лечећи његове ране), 10 вештих артиљериста, и то једног доброг подофицира, 5 војника изучених да бацају бомбе, 10 добошара и толико исто бубњара (са1ввев).“ Све то тражи „у циљу да своје сељаке организује онако као што су уређене швајцарске трупе, подвргавајући их,