Srpski književni glasnik

556 Српски Књижевни Гласник.

време велика неправда, јер им је отето суверенство, на које они имају толико исто права колико и већи владаоци, већ ако се узме, као што мој друг у неверју, Спаноза, вели, да што није кадро да постоји, нема ни права да постоји. Али за много поцепану Немачку била је права благодет што је овај број седец-деспотића морао да престане владати. Јер страшно је само и помислити шта га је те гадије што је ми сиромавси Немци морамо да хранимо. Ако ови медијатизовци и не машу више скиптром, они машу, те још како, кашиком, ножем и виљушком, а међутим не једу јечам или овас, а и сам овас био би скуп и прескуп. Ја мислим да ће нас Америка једном опростити мало од овог владалачког товара. Јер, пре а после, председници слободних држава американских преобратиће се у суверене, и тада ће тој господи требати супруге које су већ премазане легитимним мазом, и они ће бити радосни кад им ми теслимимо принцезе наше, и ако их узму шест, седму ћемо им дати радоша, а доцније могли би и наше принчиће анплоаирати код својих ћеркица; — и зато су медијатизовани владаоци врло политично урадили што еу бар добили право једнаког рођења, и што своју пасму тако јако цене, као Арапи пасму коња својих, и то још у једној истој намери, јер они добро знају да је Немачка од вајкада била велика ергела владалачка, која је морала све суседне владалачке домове подмиривати с нужним бројем кобила и ајгира.

У свима бањама влада старо обичајно право да госте који из бање отиду оговарају они који у њој остану, и како сам ја последњи који се још овде бавим, то бих могао у потпуној мери да уживам ово право.

Али сад је тако пусто на острву, да сам себи изгледам као Наполеон на Светој Јелени. Само што сам ја овде нашао забаве, коју онај није тамо имао. А та је забава сам велики Цар, с којим се овде занимам. Један млад Епглез дао ми је књигу Метлендову што је ту скоро изишла. Овај поморац прича како му се Наполен преда,