Srpski književni glasnik

864 Српски Књижевни Гласник. напуљскога сувише шарено и модерно, опет је његова бојна кураж и сила тако исто велика као и у Пелида; Хектор по кротости и храбрости, стоји пред нама принац Јевђеније, племенити витез; Неј се бори као Ајакс, Бертије је Нестор без мудрости, Даву, Дари, Коланкур, итд., у њима бораве душе Менелаја, Одисеја, Диомеда — и само један Цар нема себи равна, у његовој је глави Олимп песме, п кад га, по спољашњем владалачком изгледу његовом, поредим с Агамемноном, то бива само зато што је њега, као и највећи део ратних другова његових, чекала трагична судбина, и што његов Орест јоште живи.

Као год Скотови спеви, тако и Сегиров еп има неки тон који нам срца савлађује. Али тај тон не буди љубав к давно минулим данима прошлости, него је то тон којега нам звучна фигура даје садашњост, тон који нас одушевљава баш за ту садашњост.

Ми Немци, ми смо ти прави кукавци! Ми смону последње време много шта видели, много шта претрпели, нпр. уквартиравање и племићску охолост; и ми емо најблагороднију крв своју продали, нпр. Енглеској, која још и сад има сваке године да плаћа приличну суму за однете руке и ноге некадашњим имаоцима истих ; и ми смо, у маломе, учинили толико што шта велико, да би отуд, кад би се све скупило и срачунило, изашла највећа дела, нпр. у Тиролу; и ми смо много изгубили, нпр. нашу сенку, титулу предрагог светог царства римског — и при свем том, код свих ових губитака, жртава, оскудица,, недаћа, и великих дела, наша литература није добила ни један цигли споменик славе какви се сваки у бога дан, као какви вечити трофеји, дижу у суседа наших. Наши липиски вашари мало су. шта добили од битке на Липисци. Као што чујем, некакав Готанац мисли још да их опева у епској форми; но како не зна да ли он припада у оних 100.000 душа које Хилдбургхаузен добија, пили у оних 150.000 које Мајнинген добија, или у 160.000 које Алтенбург добија, то још не може да почне еп свој, јер би иначе морао овако почети: „Певај, бесмртна душо,

Рут ЛА, РРРУМРРУРУТРУУРРНЖ"Г"""Г"Г""“'

Да ја и Во пољ а о.