Srpski književni glasnik

РА Аб доћи Ми а " Рим

914 Српски Књижевни ГлАСНЋЕ.

затитите марш к Цариграду, јер му је то било потребно једно, што су удружене ерпеке и влашке чете прелазиле преко Дунава пи продирале дубоко у Бугарску, и друго, што се није довољно поуздавао у дезортанизоване олреде спахија и јаничара, који се из Угарске повукоше у Београд. Ну тај одред татарски био је разбивен у Влашкој још у првој половини декембра 1594, и о томе има вести још у том месецу као и из првих дана 1595 године.“ Због тога, дакле, оно „пешћећег Де!“ треба помаћи из 1595 у декембар 1594, а то се мора учинити још у толико пре због оне вести из Кашаве од 26 јануара, која констатује и Синанов одлазак и пораз оног татарског одреда, и да је први претходио другоме.

Према томе, није потребно ни обазирати се у овом питању на ону каснију вест из Кашаве од 1 марта 1592. Она може послужити само за констатовање да је Синан био у Београду при повратку из Угарске у Цариград, али се по њој не да одређивати ни кад је то било нити колико се Синан тамо бавио. Она је и сувише непоуздана да би се на основу ње могао изводити закључак о узрочној вези између Синанова пролаза кроз Београд крајем 1594 и спаљивања тела Св. Саве, читава четири месеца касније. Међутим, приближно време Синанова одласка испод Ђура, о коме је реч у поменутом ппсму из Кашаве, време пролаза кроз Београд, доласка у Једрене и у Цариград може се одредити, и према томе, тачног разматрања колико и какве везе може бити између Синанова пролаза кроз Београд и спаљивања тела Св. Саве на Врачару, по његову наређењу,

' ХМасћдет ппп уотседасћјег Зтап Вазза, еће ппа 7пуог Ег уоп Сгтесћазећеп У е1ззепђигсо апзлсетосеп, зопдегп г у етте1 гп тећгеп зе:пег Зусћегке1(,, лит Кеузеп 12 т, Тагбагп јп а1е Мо1даппиппа МаПаесћеу зе ђт се Тпуоћпег хце уђегГа1]еп апзлсезапа., ћаф Сботоув 'азраг, ти зећлеп Наш!геп упсецаћг Јппа 1200 збатекћ, ууејећег деп УУаПасћеп пе ЋИНЕ тпелећеп зоЛеп, упсепаћг у! Фе себгоћеп, Ффје Татбагп хпекћееподе, пп Фе Ппеће севећјасеп, упа спејеп #ћеујз Четзеђеп тшедегсећал, тећтете ратбешаг ашевјег 1ећ Мпасћ (роситеп(е, уој. Ш, раге. 1, 222).

2 Росптепбе, уо!. Ш, рак, Џ, 65, 65; ут ХИ, 26, 81, 33.