Srpski književni glasnik

Кад ЈЕ Спаљено Тело Св. САВЕ. 915

1585 године, може бити тек кад се подаци што их је навео Г. Ивић доведу у везу са другима из тог времена, објављенима у наведеној румунској збирци историјских докумената, и са онима код Хамера, узетим из турских историка, који говоре о смрти султана Мурата ПЛ, о ступању на престо Мухамеда ПГ и о Спинанову збацивању са положаја велшког везира. А то је оно што Г. Ивић није учинио, него се задовољио са два три нова податка, који на први поглед могу изгледати да утврђују његову поставку, али престају бити такви, чим се доведу у везу са другим подацима, поузданијима од њих. Због тога мислим да је, пре него се буде изводио суд о каквој било узрочној вези између ова два факта, потребно хронолошки изнети шта је Синан радио п где је био откако је отишао испод Ђура па до априла 1595 године, јер се само тако може доћи до неке тачности у извођењу закључка.

Пошто је освојио Ђур (септембра 1594) п узалуд покушавао да отме Коморан (октобра 1594)" Синан-пата, због зиме што беше наступила, повукао се к Острогону, да би потом разместио војску по градовима у јужној Угарској и у српском Подунављу,“ оставивши претходно један део чета да праве излете по суседним ћесарским крајсвима.л Даља намера Синанова беце да војску очува што боље па да се на пролеће упути на Беч, пошто прво освоји Коморан; међутим; увиђавнији људи говорили су му да не прелази преко Дунава, него нека гледа да освоји Јегар, лок Ферхат буде оперисао против Сибиња и Горњег Варадина, не би ли се тако омело спајање ће-

1 Јег, Оме из, Стопо1 оста, Назеог1зећеВевећге ћђипоа аП]ег Кгттесзетрбгипсеп цпа Вејасегпипсеп дег 5Ббда! ппа Мезеппкеп апећ Зећакгтн љле!пиппа бећ!лећтеп еге. (Хигпђега, 1602), (01. 70, ГезаегеКтеји, Сезећтећђбе уоп Џпсагп рећрла, 1874, ТУ, 23.

2 Отбе ти в, Ор: си. 10]. 71.

8 рРосптеп(е,„“о). Ш, рате. П, 66,

= рада. „ 65-

58+