Srpski književni glasnik

= ~

Свети Ллимо Морепловац. 99

патског платна; галија појури. И како су с источне стране три фусте долазила на супрот с великом веслачком снагом, и како се у њима већ видела мрка гусарска лица, изненадан страх обузе морнаре. Лаимо, опкољен са неколико храбријих, на врх прове, љут, чекаше да чамци приђу на домашај лука. Фијук прве стреле унесе велику забуну међу разбојнике: један од њих стрмоглави се у воду, погођен у сред чела. Остали, у метежу који је настао услед нападаја, појурише.

Тада поче кратка борба. Кефалонски гусари, обучени у ратно одело, били су окретни као леопарди, и промукло урлаху, машући песницама. Многи падоше од Лаима, пре него што су њихове руке и додирнуле брод; многи се ухватише за конопце и попеше се, педаљ по педаљ, на мост. Они плашљиви скотови, гомила робова, поче испред овог јуриша да бежи или падаше ничице на земљу јаучући. Отуда Лаимо, савладан бројно, не имајући више оружја у руци, би ухваћен и везан.

Стајаху гусари дуго после да га посматрају, зачуђена лица; и склањајући лешине које је он оборио, го вораху својим језиком.

(Свршиће се.)

ГАЂРИЕЛЕ ДаАнундио.

(Превео с талијанског М. Ив.)

+