Srpski književni glasnik

ЈАЊЕВО И ЊЕГОВЕ ПРСТЕНЏИЈЕ.

Из Приштине, идући на југ, за један час, стигне се у чувени, и сад очувани, стари српски манастир Гра: чаницу, који сазида и украси ванредним живопивом српски краљ Милутин. Опет за један час пешачког хода на југоисток, а наблизу са западне стране од Косова Поља, дође се прво у арнаутско село Шашковац, па у српеко православно село Сушицу и онда одмах у варош Јањ:во.

То је средњевековна латинска и саска колонија. Јањево лежи под брдом Вељетином, међу његовим огранцима, на двема косама, између којих протиче поток Стањарево, који обично лети пресуши. Варош лежи на висини од скоро 800 метара над морем и има такав положај, да се куће пењу једна над другом, међутим мала чаршија њена је доле, у самој долини речице или потока јањевеког.

На домак Јањеву, са западне стране, уздиже се благ сплет планина, који је везан с огранцима Гољака у Србији. На једној узвишици од 1124 метра над морем и сад тамо постоји прилично одржата тврђава, а испод ње, у рушевинама, средњевековна варош Ново Брдо, чувено некадашње рударско место, центар српеке рударске индустрије. Знаменито Ново Брдо било је центар рударске инлустрије, јер рудника није било само у уском пределу око Новог Брда, него и даље по околини, око Јањева и Грачанице. Развијено рударетво с одличном зарадом, поред велике вароши Новог Брда, створило је у околини још напредних варошица и села. У доба јаког напредовања Новог Брда, за владе последњих Немањића, пада и главни постанак Јањева, индустријског српског Јањева; међутим,