Srpski književni glasnik

ЖРТВЕ ЈОСИПА БуУПА. 5

Пред вече сам седео у кафани са Марком Пијулом, кад уђе Бупан. Казах Марку како сам познао Бупана и запитах га о њему, нашто он заврти главом и вели:

— Ужасан је то човек, господине Томо! ма себичан, или безобразан! У свашта се петља, у свему су његови прсти уплетени, са сваким је у ма каквом додиру, што но се каже: ниче где није посејан! Уме се претварати и пред Богом и пред људима! Силнима се препоручује услугама, а сиротима се намеће! На пример, купи ли јевтино живине и воћа, он то уступа судији, начелнику, канонику, и т. д. Када дозна да је неко у новчаној оскудици, а ако тај има јако јемство, он ће му сам понудити зајам, разуме се, уз највећу камату! Купује и продаје земљишта за зидање, узима на себе старе дугове, које, истерује на суду, и — шта све не ради. Он је и ту удовицу Пипићку наместио, али ће и она свршити као и сви који су с њим посла имали! Кажем вам, ужасан човек, али му нико ништа не може, јер је у вољи старешинама, особито поповима, а ви знате шта то значи у нас, у Хрватској! Тај Бупан гради се побожан, те не само што свако јутро иде на мису, него је и агенат конгрегације светога Франа трећега реда и чини велику пропаганду о томе! Он није ништа учио, био је преписивач у заводу Сиротињске Задужбине, па постаде управником. На томе су месту увек пре њега били виши пензионисани чиновници! Дође до тога митом и плеткама! Свак зна, да у томе заводу нема никада новчића готовине, него да је цела издата под камату!..

Постадох веома резервисан са тим господином Бупаном, који је редовно, после ручка, долазио за наш сто, пушио туђ дуван, добивао на пикету, давао савете удовици, штрпкао сир и јео воће, ако то затече на столу, и т. д. Она се пред њим држала понизна и чувала се кокетовања, а по некад се склањала с њим у своју собу, ради важнијих питања. Порезник и приправник били су такође под његовом влашћу, а остала тројица, и ако се с њим често препираху, али ипак, на крају крајева, усту-